HARMONİK DESENLER- KELEBEK FORMASYONU TİCARET REHBERİ.

HARMONİK DESENLER:

KELEBEK/BUTTERFLY FORMASYONU TİCARET REHBERİ

Kelebek deseni harmonik bir grafik oluşumudur. Harmonikler, Fibonacci sayı dizisine göre tasarlanmış geometrik yapılar olarak sınıflandırılır. Bu nedenle, her bacak iyi ölçülür ve tüm yapıdaki rolü vardır. 

Tüm bacaklar birleştirildiğinde, uç noktasında bir alım veya satım sinyali oluşturmak için Kelebek deseni oluşturulur. Tasarımı nedeniyle, Kelebek oluşumu Gartley veya ABCD modellerinden daha az sıklıkta görülür. Yine de, fiyat hareketinde yaklaşan bir tersine dönüşü işaret eden çok güçlü bir grafik oluşumu. 

Her harmonik desen gibi Kelebek deseni de XA ayağı ile başlar. Bir önceki bacaktaki gelişmelere bağlı olarak, bir sonraki bacakla birlikte kalıbı harekete geçirir. 

kelebek deseni

Düşen ve yükselen Kelebek arasında bir ayrım yaparız. Her ikisini de çizmedeki metodoloji, ilkinin bir satış sinyali oluşturması ve formasyonun yükseliş versiyonunda bir satın alma sinyali başlatması dışında aynıdır. 

Kelebek deseninin yapısı, standart Fibonacci düzeltme ve uzatma çizgilerine dayanmaktadır. Daha önce belirtildiği gibi, XA zemini belirleyen trend bir harekettir. Ana özelliklerinden biri, örneğin Gartley dizilişinden farklı olarak, Kelebek grafiği oluşumunun ilk XA hareketinin dışında bitmesidir.  

Bir sonraki adımda, B noktası, XA bacağının %78.6 geri çekilmesi olarak gelmelidir. Gartley modelinde, B noktası %61.8’de tersine çevrildikten sonra çizilir. Bu, Kelebek formasyonunun Gartley’den daha az sıklıkta olmasının nedenlerinden biridir, çünkü fiyat hareketi %78.6 Fibonacci düzeltme noktasına ulaşmadan önce bir dizi XA düzeltmesi sona erer.

C noktası için iki potansiyel varış noktası vardır. Ya %38.2 geri dönüş olabilir ya da alternatif olarak önceki AB ayağının %88.6 geri gidişi olabilir. Mantıksal olarak, D noktası C’nin çizildiği yere bağlıdır. 

C noktasının AB’nin %38,2 geri çekilmesi olması durumunda, D, %161,8 Fibonacci uzantısı civarında gelir. Aksi takdirde, bir CD ayağı %224.2 uzama civarında bitmelidir. 

Komple yapı, geniş açık kanatlı bir kelebeğe benzemelidir. 

GÜÇLÜ VE VE ZAYIF YÖNLERİ

Kelebek grafiği deseninin avantajları ve sınırlamaları söz konusu olduğunda, diğer harmonik grafik desenlerinden hiçbir farkı yoktur. Harmoniklerin bir dizi kural ve yönergeye dayanması, bu hem bir güçlü hem de bir zayıflıktır. 

İlk durumda, tüccarlardan bu yönergeleri izlemeleri ve D noktası (al/sat) oluşturulana kadar beklemeleri istenir. Bu nedenle, bir tüccar veya analist için noktaları bir çizelge üzerinde işaretlemek dışında fazla bir iş yoktur.

Sonuç olarak, son yönergeler bize bir ticaret kurulumu sağlamalıdır. Tüccarlar, çıkış yapacakları bir giriş noktasına sahip olurken, kâr alma emri büyük ölçüde ticaret tarzlarına ve risk yönetimine bağlıdır. Her zaman olduğu gibi, piyasaya girmeden ve kendinizi riske atmadan önce, üretilen sinyallerin diğer teknik göstergelerle (Pivot noktaları, hareketli ortalamalar, trend çizgileri vb.) çapraz kontrol edilmesini öneriyoruz.

Öte yandan bu katı yapı, Kelebek deseni tüccarlarına da zarar verebilir. Kelebek desenini tespit etmenin sık rastlanan bir durum olmadığını zaten söylemiştik. Geri çekilmenin Gartley’den daha uzun sürmesi, gerçekleşmesini daha az olası kılar. Çoğu durumda, fiyat hareketinin B veya C noktaları için kriterleri karşılamada başarısız olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle tüm harmonik kalıplar ve Kelebek kalıbı farklı değildir, çok sabır gerektirir.

Sonuç olarak, harmonik modellerin genellikle daha gelişmiş ticaret kurslarının bir parçası olduğunu unutmayın. Bunun nedeni, bu grafik modellerini tanımlamanın ve tanımanın biraz zaman alması gerçeğinde yatmaktadır. Bu nedenle harmonikler – özellikle ABCD ve Gartley olmayanlar – daha deneyimli ve gelişmiş tüccarlarla ilişkilendirilir. 

KELEBEK MODELİ NASIL BELİRLENİR VE TİCARETİ YAPILIR

Kelebek desenini çizmek için gereken yönergelerin bir özeti:

  • XA – Trendi başlatan trend olan bacak.
  • AB – İlk XA hareketinin ilk düzeltmesi Gartley’dekinden daha uzundur çünkü ideal olarak %78,6 Fibonacci düzeltmesinde biter. 
  • BC – BC ayağı, önceki ayağın ya %38.2 ya da %88.6 Fibonacci düzeltmesidir.
  • CD – C noktası %38,2 ise, CD hareketi %161,8 uzantısında bitmelidir. BC ayağı önceki ayağın %88.6’sında bitiyorsa, bu durumda D noktası %224.2 Fibonacci uzantısı civarında gelir. 
  • XD – Sonuç olarak, D noktası ayrıca ilk XA ayağının %127 veya %161.8 Fibonacci uzantısına karşılık gelmelidir.

 

Kelebek desenini tespit etmek ve çizmek, tam olarak yukarıda özetlenen nedenlerden dolayı kolay bir egzersiz değildir. Bununla birlikte, yönergeleri izlediğiniz sürece, iyiden daha fazlası olmalısınız. 

İlk adım olarak, oluşumu harekete geçirebilecek temiz bir yükseliş veya düşüş hareketi bulmaya çalışın. Bir sonraki adım olarak, %78,6 civarında biten XA hareketinin herhangi bir geri çekilmesine bakın. Tabii ki, bu durumda belirli bir derecede esnekliğe ihtiyaç vardır.

Ardından, Kelebek düzenine benzeyen bir grafik düzeni belirleyene kadar yukarıda açıklanan yönergeleri izlemeye devam edeceksiniz. Tabii ki zor kısım C noktası ile başlıyor, bu da o noktaya kadar birçok potansiyel harmonik oluşumu ortadan kaldırıyor.

Kelebek Boğa Formasyonu ( Bearish Bullish)

Her harmonik desen gibi Kelebek deseni de XA ayağı ile başlar. Bir önceki bacaktaki gelişmelere bağlı olarak, bir sonraki bacakla birlikte kalıbı harekete geçirir. 

Formasyon Kuralları 

A seviyesinden D seviyesine geri çekilme, XA bacağının % 127,2′si veya %161.8′i oranında olmalıdır.

• D noktası, X noktasının altında olmalıdır.
• A noktasından D noktasına harekette, geçerli bir ABCD formasyonu gözlemlenmelidir.
• XAB ve BCD üçgenleri zaman bakımından orantılı olmalıdır. İdeal olarak bu iki üçgenin oluşumunda, harcadıkları zaman eşit olmalıdır. Bu durum geçerli değilse BCD üçgeni zaman bakımından XAB üçgeninin %61.8 veya %161.8′i oranında olabilir.
• % 161.8′den büyük bir geri çekilme formasyonun geçerliliğini yitirmesine yol açar ve güçlü bir ayı piyasasının başlangıcına işaret eder.

Kelebek Ayı Formasyonu ( Bearish Butterfly)

Formasyon Kuralları 

A seviyesinden D seviyesine geri çekilme, XA bacağının % 127,2′si veya %161.8′i oranında olmalıdır.

•D noktası, X noktasının üstünde olmalıdır.
•A noktasından D noktasına harekette, geçerli bir ABCD formasyonu gözlemlenmelidir.
•XAB ve BCD üçgenleri zaman bakımından orantılı olmalıdır. İdeal olarak bu iki üçgenin oluşumunda, harcadıkları zaman eşit olmalıdır. Bu durum geçerli değilse BCD üçgeni zaman bakımından XAB üçgeninin %61,8 veya ile %161,8’i oranında olmalıdır.
•% 161,8′den büyük bir geri çekilme formasyonun geçerliliğini yitirmesine yol açar ve güçlü boğa piyasasının devam edeceğine işaret eder.

ÖZET

  • Kelebek, Fibonacci düzeltme ve uzatma çizgilerine  dayanan bir harmonik grafik desenidir .
  • Tüm yapının amacı, bir D noktası oluşturmaktır – Butterfly düşüş eğiliminde bir satış sinyali ve Kelebek oluşumunun yükseliş versiyonunda bir satın alma sinyali.
  • Kelebek genellikle bir geri dönüş modeli olarak sınıflandırılır.
  • Kelebek modeli, açıkça tanımlanmış yapı nedeniyle genellikle çekici bir ticaret düzeni sunar.
  • Kelebek, bu kalıbın en büyük zayıflığı olan Gartley’den daha az sıklıkta bir grafik oluşumudur.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

KAÇ TANE HARMONİK DESEN VAR?

En sık kullanılan harmonik kalıplar  Gartley , ABCD, Bat/Yarasa kalıbı, Butterfly Kelebek kalıbı, Yengeç/Crab kalıbı, Cypher kalıbı ve Shark/Köpekbalığı deseni. Tüccarlar, en sık görülen harmonik grafik kalıpları oldukları için çoğunlukla Gartley ve ABCD kalıplarının ticaretine odaklanır.

HANGİ HARMONİK MODEL EN İYİSİDİR?

En iyi şekilde çalıştığı kanıtlanmış tek bir harmonik model yoktur. Gartley ve ABCD popülerdir, ancak bu onların mutlaka en çekici harmonik modeller oldukları anlamına gelmez. Tüccarlar, harmonik oluşumları düzgün bir şekilde nasıl ticaret yapacaklarını öğrenmeye odaklanmalıdır.

HARMONİK DESENLER KARLI MI?

Cevap, çekici ticaret kurulumları sundukları için evet. Aksi takdirde, kıtlıkları onları daha az popüler hale getirecektir. Bununla birlikte, güvenilirlikleri ve verimlilikleri, harmonikleri ticaret için çok karlı grafik oluşumları haline getirir.

0

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*