Harmonik Yapılar ve Fibonacci

Harmonik Yapılar ve Fibonacci

19 yy dan beri kullanılan klasik teknik analiz yöntemleri artık demode olduğu için  21 yy ile birlikte yeni analiz yöntemleri kullanılır oldu.

 İngilizce kökenli harmonik kelimesini Türkçe’ye düzenli, kurallı, ahenkli şeklinde çevirmek mümkün. Harmonik yapılar bir müzik parçasının notaları gibi uyum içinde bir araya gelip armoni/ezgi olarak nitelediğimiz bütünü oluşturuyor.

 Bu yapıları incelerken İtalyan matematikçi Fibonacci’nin ortaya koyduğu ana esasları gözden ırak tutmamak gerekiyor. Fibonacci  yeryüzünde insan eliyle üretilen herşeyin doğada bir örneğinin olduğunu ve bu sırrı fark edenlerin de çevresindekileri yeniliklerle tanıştırdığını dile getiriyor

Harmonik Formasyonlar Nedir ve Nasıl Anlaşılır Püf Noktalar

Borsa ya da forex piyasaları aracılığıyla ticaret yaparak gelir elde etme amacı güden kişilerin kullanabileceği teknik analiz formasyonlarından birisi de harmonik formasyonlardır. Harmonik formasyonların piyasalarda % 70’e varan oranlarda oluşması onları kullanılabilecek en etkin formasyonlar arasında sokmaktadır ve gerçekten etkin biçimde kullanıldığında tahminlerin doğruluk payı da aynı oranda artmaktadır. Bu kapsamda harmonik formasyon nedir, nasıl anlaşılır ve nelere dikkat edilmelidir gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Harmonik Formasyon

Harmonik formasyon aslında fibonacci teknik analiz yönteminin içerisinden doğmuştur ve birbirinden ayrı düşünülmesi pek mümkün değildir. Bu kapsamda harmonik formasyona ve harmonik formasyon türlerine değinmeden önce fibonacci konusuna kısaca değinmek yararlı olacaktır.

Fibonacci Teknik Analizi (Özet)

Fibonacci teknik analizi çok ilginç ve bir o kadarda kullanışlıdır. Eğer formasyonlar konusunda bilgi edinilmeye yeni başlandıysa ve henüz acemilik döneminin içerisinde bulunuluyorsa diğer formasyonlara geçmeden önce fibonacciyi tam olarak anlamak teknik analiz yapmak konusunda çok ciddi yarar sağlayacaktır.

Fibonacci en basit haliyle doğadaki harikalığın ve düzenin finansal piyasalarda da var olduğunu ön görür ve tüm varsayımı buna dayanır. Tamamıyla matematiksel bir yapıya sahip olan fibonacci teknik analizi her birinin bir önceki sayıyla toplandığı kümütatif bir toplama işlemi olarak (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 3+2=5 gibi) düşünülebilir.

Fibonacci sayı dizisinin nasıl kullanılabileceği konusu tamamen kişinin matematiksel zekasına ve stratejisine bağlı olarak değişebilse de seriler hakkında bilinmesi gereken en önemli detay dizi içerisinden seçilecek bir sayının 2,618 katının iki sıra sonraki sayıyı vermesi, herhangi bir sayının da 0,382 katının iki önceki sayıya eşit olmasıdır. Bu geçmişte oluşan fiyatlardan hareketle gelecekte oluşabilecek fiyatların analiz edilebilmesi için oldukça önemli ve tutarlı bir bilgidir.

Harmonik Formasyon Nasıl Anlaşılır

Harmonik formasyon tam anlamıyla piyasada oluşan ve göze çarpması beklenen bir formasyon değildir. Kişilerin bazı noktaları kendisinin çizmesi gerekir. Yukarıdaki harmonik formasyonların % 50 oranında oluştuğu görüldüğünde arta kalan çizgilerin ve noktaların belirtilen formullerden elde edilmesi gerekir, dolayısıyla harmonik formasyonun oluşmasını öylece beklemek mantıksız olacaktır. Yatırımcılar zaman içerisinde grafiklere aşina oldukça ilk bakışta harmonik formasyonun oluştuğunu fark edebilecek düzeye gelebilir, ancak ilk aşamalarda bolca tekrar yapılmalı her formasyon şeklen hafızada tutulmaya çalışılmalıdır.

AŞAĞIDA HARMONİK KALIPLARA/FORMASYONLARA AİT ÖRNEKLER BULACAKSINIZ. 

 


 

129

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*