Golden Cross Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Golden Cross Nedir? Nasıl Yorumlanır?

NOT: GOLDEN CROSS hareketinden etkilenecek hissenin spekülasyonel bir hisse olmaması gerekir. Kısa vade hızlı hareketler sergileyen hisseler bu kapsama girmemektedir.

Golden Cross, “Altın Kesişim” anlamına gelen piyasalarda sadece hareketli ortalamalara bakarak yorum yaptığınız bir trend değişimi göstergesidir. En sık kullanılan göstergesi 50 günlük hareketli ortalama ile 200 günlük hareketli ortalamanın kesişmesi olarak yorumlanmaktadır. Piyasadan piyasaya değişmek kaydıyla kullanıcılar bu rakamları fibonacci dizisi ile de güncelleyebilmektedir.

Golden Cross  Önemli bir kesişme olayıdır. Türkçeye “kısa vadeli yükseliş trendinin, uzun vadeli düşüş trendinden daha baskın çıkması.” olarak da çevrilebilir. Teknik olarak böylesi bir kesişme sonrasında yükselmenin daha da devam etmesi ihtimali artar.

Peki neden önemlidir?

Çünkü kesişim aşağı yönlü hareketlerin sonlandığını, o enstrümanda  yükseliş döngüsünün yüksek ihtimalle açılmış olduğunu belirtir. Golden Cross’un bir diğer özelliği ise fiyat grafiğinin altında gerçekleşmesidir.

Ayı piyasasından boğa piyasasına geçişi müjdeleyen bir trend dönüşümünü nitelemektedir.

NASIL BİR YÖNTEM İZLENMELİ: 

Herhangi bir fiyat grafiğini açın, 50 MA ve 200 MA’yı ekleyin. Grafikte geçmişe doğru ilerleyin ve düşüş bölgesini bulun. Kabaca şöyle bir görüntü bulacaksınız: 200 MA en üstte, onun altında 50 MA onun altında ise fiyat grafiği yani mum çubukları. Grafiği yavaş yavaş zaman oku yönünde ilerletin. Mum çubukları yükselmeye başlayınca grafik önce 50 MA ardından 200 MA çizgisini yukarı kıracak. Artık iki hareketli ortalama çizgisi de grafiğin altında. Boğa sezonunun geldiğini doğrulamak için artık size lazım olan tek şey golden cross. Yani 200 MA’nın en alta düştüğü an. Çoğu uzun vadeli teknik analistler golden crossu gördüğünde LONG emir yani alım emri girer.

     Örneğin sağ tarafta verilen grafikte, siyah çizgi 50 günlük hareketli ortalamayı ve yeşil çizgi ise 200 günlük hareketli ortalamadır. Sarı ile işaretlenmiş olan bölgede bu kesişme olayı gözükmektedir. Bu noktadan sonra fiyatlar bir süre daha artmıştır.

Death Cross: Bu olayın tam tersine ise “Death Cross” (Aşağı kesişme) denmektedir. Aslında olay uzun vade bir hareketli ortalamanın kısa vade bir hareketli ortalamayı yukarı veya aşağı doğru kesme olayından ibarettir. Aşağıda ise bir “Death Cross” örneği görülmektedir.


ÖNEMLİ: Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus hissenin spekülasyonel bir hisse olmamasıdır. Kısa vade hızlı hareketler sergileyen hisseler bu kapsama girmemektedir. Aşağıda spekülasyonel bir Death Cross örneği görülmektedir. Bu grafikteki kesişme sonrasını tahmin etmek zordur.

GOLDEN CROSS İçin Hangi Zaman Grafiğine Bakmak Gerekir?

1 saatlik grafikteki golden cross kısa vadeli yükseliş trendinin uzun vadeli düşüş trendine baskın çıkması olarak tanımlanır. Pek güvenilmez. 4 saatlik grafikteki golden cross ise yükselme emarelerinin güçlendiğini ve boğaların moral bulduğuna yorumlanır. Golden cross’a işlem açan orta vadeli yatırımcılar 4 saatlik grafikte golden crossu görmeden işlem açmaz. 1 günlük grafikte meydana gelen golden cross ise artık baharın geldiğinin müjdecisi hükmündedir.

Unutulmamalıdır ki; piyasalar tamamen öngörülebilir olsaydı para kaybeden kimse kalmazdı. Her yatırım risk içerir, tüm göstergeler ve osilatörler yükseliş için alarm verdiğinde bile fiyatlar aşağı yönlü hareket edebilir.

Golden Cross Yatırımcı Psikolojisi

Bir piyasa düşünün 200 gündür oluşan fiyatların ortalamasını 200 günlük hareketli ortalamalar temsil etmektedir. 200 günlük hareketli ortalama, yatırımcıların ortalama maliyetlerini de nitelemektedir. Daha kısa vadeli olan 50 günlük hareketli ortalama ise son 50 günde piyasada oluşan fiyatların ortalamasıdır. Yani 50 gün içerisinde alım ve satım yapanların ortalama maliyetidir. 50 günlük fiyatlar, 200 günlük fiyatların üzerine çıkıyorsa bu piyasada o hisse, emtia veya menkul kıymete talep artmış demektir. Bu talep fiyatlara yansımıştır. Sonuç olarak insanlar artık bu ürünü almaya daha iştahlıdır. Bu iştah piyasanın yönünün yukarıya dönmesi için itici bir görevi görür.

ÖNEMLİ NOT: HER NE KADAR BİLİMSEL YORUMLAMASI BÖYLE OLSA DA HER 50/200 KESİŞMESİ GOLDEN CROSS OLUŞTURMAZ. BU KESİŞMENİN HACİMLİ OLMASI EK OLARAK GÜÇ MOMENTUM İNDİKATÖRLERİNİN DE BU KESİŞMEYİ DESTEKLEMESİ GEREKMEKTEDİR. BB, RSI, MOM ÖNEMLİ GÖSTERGELER.. 

146

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*