GRAFİK ANALİZDE (QUADRANT LİNES) ÇEYREK ÇİZGİLER UYGULAMASI

GRAFİK ANALİZDE (QUADRANT LİNES) UYGULAMASI

Giriş

Çeyrek Çizgiler, yüksek-düşük aralığı dört eşit bölüme ayırır. Beş çizgi ve dört çeyrek daire vardır. Üst çizgi işaretleri yüksek , alt çizgi işaretleri düşük ve diğer üç satır kadranlar oluşturur. Orta hat işaretleri orta noktası aralığının. Çeyrek Çizgiler böyle bir gösterge değildir. Bunun yerine, fiyat hareketi için bir ölçüm çubuğu olarak kullanılırlar. Çeyrek Çizgiler, grafikçilerin, belirlenen aralığa göre fiyat seviyelerini görsel olarak ölçmelerine olanak tanır.

YORUMLAMA:
Çeyrek Çizgiler, tanımlanan yüksek-düşük aralığa göre cari fiyatlar için görsel bir referans sağlar. 

Formülden de görebileceğiniz gibi, kadranlar aynı boyuttadır çünkü her biri yüksek-düşük aralığın 1/4 veya% 25’ine eşittir. Bir ilerlemeden sonra Çeyrek Çizgiler, grafikçilerin% 25,% 50 ve% 75’lik fiyat noktalarını hızlı bir şekilde belirlemelerine izin verir. Fiyatlar orta kadran çizgisine ulaştıklarında% 50 geri çekildi. Karşılık gelen geri çekmeler, Çeyrek Çizgiler bir düşüş üzerinden çizilirken de görülebilir. Grafikçiler, tanımlanan düşüşün% 25’ini,% 50’sini veya% 75’ini izleyen ilerlemeleri kolayca belirleyebilirler.

Grafik 1 - Çeyrek Çizgiler

KLMSN Quadrant Lines Uygualması

Günlük Ölçekleme

Çeyrek Çizgiler günlük ölçeğinde eşit görünmeyebilir, ancak mutlak olarak eşittir. Günlük ölçeklendirme, fiyat hareketlerini yüzde cinsinden gösterir. 65’den 75’e bir ilerleme, mutlak olarak 10 puan veya yüzde olarak% 15,3’tür. 100’den 110’a kadar bir ilerleme de 10 puan, ancak yüzde açısından çok daha az (sadece% 10). Bir günlük ölçeğinde% 10.3’lük bir hareket% 10’luk% 10’luk bir hareketten daha büyük görünecektir. Aritmetik bir ölçekte 10 puanlık bir hareket, başlangıç ​​noktasına (65 veya 100) bakılmaksızın aynı görünecektir. Bu nedenle, günlük ölçeklendirmeyi kullanırken alt kadran üst kadrandan daha büyük görünebilir. Nokta hareketleri eşit olsa da, daha düşük bir başlangıç ​​noktasındaki eşit ilerleme, daha büyük bir yüzde kazancı üretir ve bu da günlük grafiğine yansıtılır.

Grafik 2 - Çeyrek Çizgiler

Grafik 3 - Çeyrek Çizgiler

Geri Çekme ile İlerleme

Grafik 4’te IBM, Çeyrek Hatları ile Ekim sonundan Ocak ortasına kadar olan ilerlemeyi göstermektedir. Hisse senedi, en düşük çeyreğin en tepesi olan% 75 geri çekilmeye yakın ateşledi. Grafikçilerin dikkatle izlemesi gereken önemli bir geri çekilme olarak bu% 75’lik bir argüman değildir. Çeyrek Çizgiler, grafikçilerin geri çekilmenin derinliğini ölçmelerine yardımcı olur.

Grafik 4 - Çeyrek Çizgiler

Geri Çekme ile Reddet

Grafik 4’te IBM, Çeyrek Hatları ile Ekim sonundan Ocak ortasına kadar olan ilerlemeyi göstermektedir. Hisse senedi, en düşük çeyreğin en tepesi olan% 75 geri çekilmeye yakın ateşledi. Grafikçilerin dikkatle izlemesi gereken önemli bir geri çekilme olarak bu% 75’lik bir argüman değildir. Çeyrek Çizgiler, grafikçilerin geri çekilmenin derinliğini ölçmelerine yardımcı olur.

Grafik 5 - Çeyrek Çizgiler

SONUÇ:
Çeyrek Çizgiler, belirli bir yüksek-düşük aralıktaki geri çekilmeleri tanımlamak veya cari fiyatların göreli konumunu belirlemek için kullanılabilir. 

Bu çizgiler kendi başına gösterge olmasa da,% 38.2,% 50 ve% 61.8 geri çekmelerde kullanan Fibonacci Retracements Tool ile bazı benzerlikler vardır. Bir avanstan sonra, sadece% 25’i geri çeken bir düşüş sığ kabul edilir ve bir güç işareti olarak kullanılabilir. % 75’i geri çeken bir düşüş aşırı sayılabilir ve çoğu düzeltmeden beklenebilir. Bu hareket, başlangıçtaki en düşük değere geri dönmeden önceki son geri dönüş noktası olarak görülebilir. Tüm göstergeler ve çizgi çalışmalarında olduğu gibi, Çeyrek Hatlar teknik analizin diğer yönleriyle birlikte kullanılmalıdır.

Kaynak: school.stockcharts

17

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*