YATIRIMCI PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK…

Yatırımcı Psikolojisi Nedir?

Finans & Ekonomi > Yatırımcı Psikolojisi Ve Psikolojik Önyargılar ...

Ticaret psikolojisi, ticaret menkul kıymetlerinde başarı veya başarısızlığı dikte etmeye yardımcı olan duyguları ve zihinsel durumu ifade eder . Ticaret psikolojisi, bireyin ticaret eylemlerini etkileyen karakterinin ve davranışlarının çeşitli yönlerini temsil eder. Ticaret psikolojisi, ticaret başarısını belirlemede bilgi, deneyim ve beceri gibi diğer özellikler kadar önemli olabilir.

Başarısızlığa Neden Olan 5 Yatırımcı Psikolojisi | Pirikaptan.com

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Ticaret psikolojisi, bazı kararların neden diğerlerinden daha rasyonel göründüğünü açıklamaya yardımcı olabilecek yatırımcının karar verme sürecinin duygusal bileşenidir.
  • Ticaret psikolojisi öncelikle hem hırs hem de korkunun etkisi olarak tanımlanır.
  • Açgözlülük, çok fazla risk kabul ettiği düşünülen kararları yönlendirir.
  • Korku, riskten kaçınan ve çok az getiri sağlayan kararları yönlendirir.

Ticaret Psikolojisini Anlamak

Ticaret psikolojisi, piyasa ticareti için genellikle katalizör olan birkaç belirli duygu ve davranışla ilişkilendirilebilir. Piyasalardaki duygusal güdümlü davranışların geleneksel karakteristikleri, çoğu duygusal ticareti açgözlülüğe veya korkuya atfeder.

Açgözlülük, servet için aşırı bir arzu olarak düşünülebilir, o kadar aşırıdır ki zaman zaman rasyonalite ve yargıyı bulutlandırır. Böylece açgözlülükten ilham alan yatırımcı veya ticaretin bu karakterizasyonu, bu duyguların genellikle yatırımcıları çeşitli davranışlara yönlendirdiğini var sayar. Bu, yüksek riskli işlemler yapmayı, test edilmemiş bir şirketin veya teknolojinin hisselerini hızla fiyatlandırdığı için satın almayı veya temel yatırımları araştırmadan hisse satın almayı içerebilir.

Alım Satım Psikolojisi: Yatırımcı Duygularının 14 Aşaması - Konupara

Buna ek olarak, hırs yatırımcılara, bundan daha fazla kar elde etmek ya da büyük spekülatif pozisyonlar almak için tavsiye edilenden daha uzun süre kârlı işlemlerde kalmalarına ilham verebilir. Açgözlülük en çok , spekülasyonların yaygınlaştığı ve yatırımcıların rüzgara dikkat ettiği boğa piyasalarının son aşamasında belirgindir .

Tersine, korku traderların pozisyonlarını erken kapatmasına veya büyük kayıplarla ilgili endişe nedeniyle risk almaktan kaçınmasına neden olur. Korku ayı piyasaları sırasında hissedilir ve tüccarların ve yatırımcıların piyasadan çıkmak için aceleleriyle mantıksız davranmalarına neden olabilecek güçlü bir duygudur. Korku genellikle panik haline dönüşür, bu da genellikle panik satışından pazarda önemli sellofflara(elden çıkartmak) neden olur .
Pişmanlık, hisse senedi çok hızlı hareket ettiği için, bir tüccarın başlangıçta kaybolduktan sonra ticarete girmesine neden olabilir. Bu, ticaret disiplininin ihlalidir ve çoğu zaman en yüksek seviyelerden düşen güvenlik fiyatlarından doğrudan kayıplara neden olur.

Teknik Analiz

Ticaret psikolojisi, ticaret kararlarını almak için grafik tekniklerine güvenen teknik analistler için genellikle önemlidir . Güvenlik şeması, bir menkul kıymetin hareketi hakkında geniş bir bakış açısı sağlayabilir. İken teknik analiz ve grafik teknikleri alış ve satış fırsatları için eğilimleri tespit yararlı olabilir, bir yatırımcının işlem psikolojisi türetilmiştir piyasa hareketleri için bir anlayış ve sezgi gerektirir.

Teknik grafikte, bir traderin sadece grafiğin iç görüsüne değil, aynı zamanda takip ettikleri güvenlik ve kendi daha geniş faktörlerin pazarı nasıl etkilediğine dair sezgilerine de güvenmesi gereken çok sayıda örnek vardır. Kapsamlı güvenlik fiyatı etkilerine, disipline ve güvenine dikkat eden yatırımcılar, genellikle karlı başarıya katkıda bulunan dengeli bir ticaret psikolojisi gösterirler.
Darvas Swing: Yatırımcı Psikolojisi: Hisseyi Duserken Alma ...
43

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*