XPDUSD PALLADIUM USD VADELİ -1 EYLÜL 2020

Altından Daha Değerli: Paladyum Neden Yükseliyor?

XPDUSD PALLADIUM USD VADELİ İŞLEMLER: GÜNLÜK TREND ANALİZ

Son iki haftada yüzde 25 oranında değer kazanan paladyum, 2019 yılında 2018’e oranla da iki kat değerlendi.

Peki en değerli madenlerin başında gelen altından daha değerli hale gelen paladyum nedir?

Osmiyum, iridyum, rodyum, rutenyum ve platin ile aynı grupta yer alan parlak gümüşümsü beyaz bir element. Genellikle Rusya ve Güney Afrika topraklarında çıkarılan bu maden, platin ve nikel madenlerinde de yan ürün olarak elde ediliyor.

Ne için kullanılır?

Paladyum, daha çok otomobil sektöründe, hibrit motorlu ve benzinli araçlarda bulunan egzoz sistemlerinin katalitik konventörlerinde ayrıca daha az da olsa elektronik, diş hekimliği ve mücevheratta da kullanılıyor.

Bu metal, son yıllarda yükselen değeriyle hırsızların da dikkatini çekmiş. Londra polisinin yaptığı açıklamalara göre 2019 yılının ilk 6 ayında yaşanan paladyum hırsızlığı, önceki yıla oranla yüzde 70 artmış.

Otomobil sektöründeki gelişmeler de paladyuma olan talebi artırdı. Özellikle küresel ısınmaya karşı başlatılan hibrit motorlu araç teşvikleri ve egzoz emisyon sınırlamaları, otomobil sektörünün daha çok paladyuma yönelmesine sebep oldu. Güney Afrika’daki paladyum üretimi 2019 yılında, önceki yıla göre yüzde 13.5 düşmüş durumda. Bu da paladyumun fiyatını doğrudan etkiliyor çünkü Güney Afrika, dünya paladyum üretiminin yüzde 40’ını tek başına üstleniyor.

13

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*