BOLLINGER BANTLARININ ÖNEMİ VE YORUMLANMASI

BOLLINGER BANTLARININ ÖNEMİ VE YORUMLANMASI

Popüler ve Çok Yönlü Teknik Analiz Aracı Bollinger Bantları:

Bollinger bantları John Bollinger tarafından 1980 yılında geliştirilen, hareketli ortalamaların üstüne ve altına yerleştirilen, teknik analizde sıklıkla kullanılan volatilite bandıdır. Volatilite standart sapmaya bağlı bir değişken olup, volatilitedeki yükseliş veya düşüşler standart sapmayı etkilemektedir. Volatilite yükseldiğinde bollinger bantları genişlemekte, volatilite azaldığında ise bollinger bantları daralmaktadır.2011 yılında bollinger bantları, John Bollinger adına patentlenmiştir. Bollinger bantları fiyatların göreceli olarak yüksek mi düşük mü olduğunu göstermektedir. Bollinger’a göre bantlar fiyat hareketlerinin %88-89’unu ihtiva etmektedir. Bu sebeple bollinger bantlarının dışına çıkan fiyat hareketlerinin olağan dışı olduğunu belirtmektedir. Teknik olarak bakıldığında fiyatlar üst banda yakınsa fiyatlar göreceli olarak yüksek, fiyatlar alt banda yakınsa fiyatlar göreceli olarak düşük olarak nitelendirilmektedir.

 

Bollinger Bantları hareketli ortalamaları ve standart sapmaları birleştiren çok yönlü bir araçtır ve en popüler teknik analiz araçlarından biridir.

Bollinger Bantları fiyatların gelişimini aynı anda destek, direnç ve ayrıca trend ve oynaklık göstergeleri olarak hareket eden bir zarf içinde tutar.

Bollinger Bantları standart sapma piyasanın oynaklık göre hesaplanır. Fiyatlar ne kadar değişkense, bantlar o kadar uzaktır.

John Bollinger’e göre bu sistem tek başına kullanılmamalıdır. Diğer teknik göstergelerle birleştirilmelidir.

Band göstergesinde üç bileşen vardır:

  1. Hareketli Ortalama : Varsayılan olarak, 20 dönemlik basit bir hareketli ortalama kullanılır.
  2. Üst Bant : Üst bant genellikle hareketli ortalamanın üstünde 2 standart sapmadır (20 dönemli kapanma verilerinden hesaplanır).
  3. Alt Bant : Alt bant, genellikle hareketli ortalamanın altında 2 standart sapmadır.

Bollinger bantları

 

– Bir trendin gücünü ölçmek

Alt ve üst bantlar arasındaki yayılma ne kadar büyük olursa, eğilim o kadar güçlü olur. Bantların ötesine geçen fiyatlar, trendin devam edeceğine dair güçlü bir sinyaldir.

Bollinger Bantları tablosu

 

– Gruplar arasında sekerek oynama

Bantlar destek ve direnç seviyeleri olarak kullanılabilir. Fiyatlar bir banda dokunduktan sonra karşı banda dokunmak isteme eğilimindedir. Bu teknik, net bir eğilimin olmadığı veya bantların paralel olduğu bir piyasada çok faydalı olabilir.

Bollinger Bantları örneği

 

Bollinger Bantları teknik analizde nasıl kullanılır?

Bollinger Bantları dalgalanmanın yüksek olduğu zamanlarda genişler, düşük olduğu zamanlarda ise daralır. Bantların genişlemesi, piyasanın konsolidasyon veya trend değişiminin eşiğinde olduğunu ifade eder. Bantların daralması ise yakın zamanda keskin bir fiyat hareketi görülme olasılığının yüksek olduğuna işaret eder.

Yatırımcılar, bir varlığın fiyatının üst bandı geçmesi halinde fazla yükseldiğini, alt bandı geçmesi halinde ise fazla düştüğünü anlayabilirler. Fiyatın üst banda birkaç kez dokunması o bölgenin güçlü bir direnç olduğunu, benzer şekilde alt banttan birkaç kez sekme yaşaması ise o bölgenin güçlü bir destek bölgesi olduğunu gösterir.

Fiyat hareketlerinin neredeyse yüzde 90 kadarı, Bollinger Bantları dahilinde gerçekleşir. Bu bölgenin dışına çıkan fiyat hareketleri sıradışı hareketlerdir ve herhangi bir alış veya satış sinyali vermezler. Bollinger Bantları göstergesi, yalnızca bir piyasanın genel durumu hakkında fikir verir ve beklenen fiyat hareketinin ne zaman gerçekleşeceği konusunda bir veri sunmazlar. Bu nedenle bu gösterge alış veya satış sinyali olarak yorumlanmamalıdır.

Bollinger Bantları dalgalanmaya dayalı bir gösterge olduğundan dolayı kısa vadeli analiz için daha uygundur.

Diğer birçok gösterge gibi, Bollinger Bantları da teknik analizde tek başına yeterli değildir. Gösterge, yatırımcılara yalnızca fiyat dalgalanmasıyla ilgili veriler sunar. Göstergenin yaratıcısı John Bollinger, teknik analiz aracının kendisiyle korelasyon göstermeyen hareketli ortalama yakınsama ıraksama (MACD) ve göreceli güç endeksi (RSI) gibi iki veya üç başka gösterge ile birlikte kullanılmasını tavsiye etmiştir.

Bollinger Bantları nasıl yorumlanır?

  • Bantlar daralıyorsa çok dikkat edilmelidir.  Fiyat hareketleri daralıyorsa hacim/volatilite azalıyor demektir. Yani hisseye ilgi azalmış, ilginin artması için bir şekilde bu durgunluk ortamının giderilmesi gerekmektedir.
  • Bollinger bantlarına dayalı işlem kararları fiyatlar alt ve üst bandı kırdığı zaman alınmalıdır. Fiyat dalgalanmaları bollinger bantları arasında kaldığında piyasanın yönünü belirlemek çok zordur.
  • Üst veya alt banda kadar gelmiş fiyatlar büyük bir çoğunlukla diğer banda ulaşacak kadar hareket ederler ve ulaşırlar.
  • Bollinger bantlarının genişlemesi riskin arttığını gösterir. Fakat bant genişlerken fiyatlar üst banda doğru hareket ediyorsa bu artan risk yüksek getiri sağlayabilir; eğer alt banda doğru hareket ediyorsa, artan risk ciddi zararlar doğurabilir.

Bollinger Bantları İşlem Stratejileri

Bollinger Bantlarını en etkili şekilde kullanabilecek stratejiler:

1- Bollinger orta band kırılımı

BB orta band kırılımı hem destek hem de direnç olarak çok önemlidir. Bu bandın kırılımı mevcut trendin değişimi olarak değerlendirilebilir.

Yani BB orta band (20 barlık ortalama) kırılımı kalıcı olursa (kapanışlar yaparsa) düşüş trendi yükseliş trendine; yükseliş trendi düşüş trendine evriliyor denebilir.

2- Band daralmaları ve genişlemeleri önemli birer trend habercisidir.

Band daralması durumundan sert bir kırılım yakındır denebilir.  Ama yön tayini vermez bollinger bantları. O yüzden bu stratejide başka indikatörler veya genel hava ile durumun teyidi gerekir.

3- Bollinger bantları dip ve tepe durumları bulmamızda yardımcı olabilir.

Örneğin ikili dipte ilk dip bb alt bandına değer, ikinci dip bb alt bandına değmez boşluk bırakır ama ilk dip ile aynı seviyededir. Buna bollinger pozitif uyumsuzluğu da deriz.

Yine ikili tepede ilk tepe bb üst bandına değer ikinci tepe bb üst bandına değmez boşluk bırakır ama ilk tepe ile aynı seviyededir.Bu duruma da bollinger negatif uyumsuzluk denir.

4- Bant dışına taşmalar al ve sat stratejisi olarak fırsatlar verebilir.

Fiyat gün içinde dalgalanıp alt/üst bant dışına sarkıp gün içinde bb içinde kapanış yapıyorsa bu trend dönüşü olarak değerlendirilebilir.

5- Bir stratejimiz de yatay piyasalar için.

Bollinger Bantları yatay piyasalarda önemli destek ve direnç durumlarını gösterir.

bollinger bandları

6- Bant dışında kapanışlar trend göstergesidir.

 

69

3 thoughts on “BOLLINGER BANTLARININ ÖNEMİ VE YORUMLANMASI

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*