Teknik Analizde Fibonacci Fanı Önemi ve Kullanımı..

Teknik Analizde Fibonacci Fanı Önemi ve Kullanımı..

Teknik Analistler genellikle klasik Fibonacci göstergesine aşinadır. Bu teknik gösterge genellikle geri çekilme veya uzatma hatlarını tanımlamak için kullanılır. Teknik analizde Fibonacci’nin birkaç başka kullanımı vardır ve bu makalede Fibonacci fan göstergesini ele alalım.

Fibonacci Fanı Nedir?

Fibonacci, öncelikle trendleri analiz etmek için bir araçtır. Fibonacci fanının en temel kullanımı, bir trend kanalı içinde destek ve direnç çizgilerini işaretlemektir. Göstergeyi ayarlamak için, bir şekillendirme trendi üzerinde iki noktayı işaretlemeniz yeterlidir.

Gösterge tarafından çizilen fan çizgileri daha sonra destek veya direncin oluşabileceği “bölgeleri” gösterir. Gösterge konumunu tanımlayan iki nokta, incelenmekte olan grafik bölümünde önemli tepeler ve dipler olarak seçilmiştir. Aşağıdaki Şekil  Fibonacci temel kurulumu gösterir.

 

Yükselen Trend

Yükselen bir trendde, fibo fanın ilk noktası, analiz edilen grafik bölümündeki en önemli son düşük noktayı işaret etmelidir. İkinci nokta, yükseliş trendindeki ilk önemli zirvelerden birini işaret etmelidir. İkinci nokta genellikle grafikteki ilk nokta ile son nokta (en son çubuk) arasında en fazla yarı yoldan yerleştirilir.

Uzatma Hatları

İki uç noktayı işaretledikten sonra gösterge, iki referans noktasını birleştiren çizginin altındaki uzatma çizgilerini otomatik olarak hesaplayacaktır. Bunlar %38.2, %50 ve %61.8 olarak işaretlenmiştir. Bunlar bilinen Fibonacci oranlarıdır.

Fanın içindeki uzatma çizgileri, destek ve direnç için işaretlerdir . Yükselen trend örneğinde, uzatma çizgileri normalde fiyat çizginin üzerindeyken destek ve altındayken direnç sağlar.

Düşen Trend

Hakim eğilim aşağı olduğunda, yukarıdaki prosedür tersten yapılır. İlk nokta, önemli bir yüksekliğe işaret ediyor ve ikinci nokta, trendin başlangıcında önemli bir düşüşe işaret ediyor. Bağlantı hattının üzerinde uzanan fan hatları, direnç ve destek alanlarını işaretler.

Fan ve Fibonacci Geri Çekilme Çizgileri Arasındaki İlişki

Yukarıdaki Şekilde fibo fanı ve klasik Fibonacci düzeltmesi arasındaki ilişkiyi göstermektedir . Fibo fanının ikinci işareti olan P2’de dikey bir çizgi çizersek, seviyelerin Fibonacci düzeltme ızgarasının karşılık gelen seviyelerinde kesiştiğini görürüz. Böylece, yatay ızgara üzerindeki yüzde 50’lik geri çekilme çizgisi, yüzde 50’lik fan çizgisiyle kesişir ve bu böyle devam eder.

Fibo Fan’da İşlem Yapmak

Fibo fanının en etkili kullanımı, büyük bir yeni trendin oluştuğu zamandır. Bu genellikle ani ve önemli bir fiyat değişimiyle başlar. Gösterge, bu durumlarda en tahmin edici değere sahiptir.

Bir tersine dönüşteki ilk dalga genellikle en güçlü olanıdır. Bu dalgayı daha sonra bir dizi ardışık düşen momentum dalgası takip eder (bkz . Elliott dalgaları ). Bu dalgaların tepe ve dip noktaları genellikle Fibonacci yelpazesindeki uzama çizgilerine karşılık gelir.

Başka bir deyişle, yeni bir rallideki momentum azaldıkça, yapılan fiyat zirveleri (dipler) daha düşük zirveler yapmaya ve fanın alt çizgilerine düşmeye başlayacaktır. Bu, Şekil 4’te gösterilmiştir. Zirve 1, %23,6 uzatma hattında yer alır (çoğu göstergede gösterilmez). Pik 2 ve 3, 38.2 uzatma hattına düşer. Zirve 4, %50 çizgisinde yer alır. 5. ve 6. noktalar %50 ve %61.8 çizgileri arasında yer alır ancak bu noktada yeni bir trend oluşmaya başlar ve bu fan tahmine dayalı kullanımını kaybeder.

Çoğu göstergede olduğu gibi, fibo fanın uzatma hatları, fiyatların tersine çevrilmesinin muhtemel olduğu bölgeler sağlar. Yukarıdaki grafikte gösterildiği gibi, fiyatın bu destek veya direnç alanlarına uyacağına dair bir kesinlik yoktur. Ancak BB Bollinger Bant ve diğer indikatörlerden destek alarak bir sağlıklı tahminde bulunma şansını yakalayabilirsiniz. 

 

 

18

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*