RSI (Göreceli Güç Endeksi) NASIL OKUNUR?

RSI (Göreceli Güç Endeksi) NASIL OKUNUR?

İlk olarak 1978 yılında J. Welles Wilder Jr. tarafından geliştirilen RSI göstergesi, temel olarak, bir hisse senedinin veya başka bir varlığın fiyatındaki aşırı satım veya aşırı alım koşullarını değerlendirmek için son fiyat değişikliklerini ölçen bir teknik analiz aracıdır.

Yukarıda gördüğünüz gibi, gösterge iki uç nokta (düşük ve yüksek) arasında hareket eden bir çizgi grafiğinde görüntülenir. 0 ile 100 arasında herhangi bir yerde bir hisse senedi için bir okuma üretebilir.

RSI Göstergesi bir trendin yönünü belirlemek için harika bir göstergedir.

Trend Arkadaşınız olmalıdır!

Bir trend erkenden tespit edilerek düşükten satın alınabilir, yüksekten satarak ciddi kazanç sağlanabilir.

Göreceli Güç Endeksi (Relative Strength Index, RSI) finansal teknik analizlerde kullanılan ve hissenin belirli zaman aralığında nasıl performans gösterdiğini ölçmeye yarayan gösterge veya indikatördür. Aslen momentum göstergesi olan RSI, aşırı alım ya da satım sinyallerini yakalamak için kullanılır. RSI yatırımcıya “al” ya da “sat” verisi sunar.

Fiyat yükselirken ya da düşerken görülen ani hareketlere ve dengesizliklere odaklanan Göreceli Güç Endeksi, sıra dışı fiyatlamanın normalleşme hızına dair de bilgi verir. 

Finansal varlığın fiyat hareketlerindeki büyüklüğe dair bilgi veren RSI, bir yandan da ivme verisi sağlar. Özellikle kripto para piyasalarında teknik analiz yapan deneyimli isimler RSI verilerinden sıklıkla yararlanırlar.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) ile fiyat tahmini yapmak

Aşırı alım ve satım değerlerini veren RSI, trend çizgisinin yönüyle kıyaslandığında yatırımcıya fiyat öngörüsü için ipuçları verebilir.

Varlığın fiyatı ile RSI göstergesinin yönleri zıtsa, pozitif uyumsuzluk (bullish divergence) ismi verilen durum oluşur. Söz gelimi fiyat düşüyor ve RSI yükseliyorsa, bu durum hissenin uzun vadeli gücü için olumlu bir işaret olarak algılanır.

Negatif uyumsuzluk (bearish divergence) durumunda ise fiyat görünürde yükseliyor olsa da RSI oranı düşüyordur ve bu durum hisse alım ivmesinin azaldığına işarettir.

9

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*