Trade Etmeyi Öğrenmek

Trade Etmeyi Öğrenmek

Bir işi iyi yapabilmek için o iş hakkında her şeyi bilmek yeterli midir?

VERİ+ENFORMASYON+BİLGİ+ANLAMA+BİLGELİK= İYİ TRADER

  • Kendinizi Eğitmeye Zaman Harcayın.

İyi bir şoför olabilmek için bir otomobilin her parçasını tanımak gerekmiyor. Motorun çalışma prensibini, vites kutusundaki dişli sayısını ya da motor yağının viskozitesini bilmeden iyi araba kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan, otomobili kaldırmak, yönlendirmek ve durdurmak için neler yapmanız gerektiğini bilmektir. Gaza ne kadar dokunduğunuzda ne kadar hızlanırsınız, durmak için frene ne kadar güç uygulamalısınız gibi temel bilgileri bilmeniz sonuç almak için yeterlidir. Dikkat ettiyseniz araba kullanabilmek tamamen pratik bilgilere ve gözlemlere dayanır. Teoriye neredeyse hiç ihtiyaç yoktur.

Trading işinde de iyi bir sürücüde olması gerekenler aynı. Teknik analizdeki tüm indikatörleri, formasyonları ve kuralları öğrenseniz de iyi para kazanamayabilirsiniz. Bazı yatırımcılar veya trader’lar piyasada olan biten her şeye hakim olmaya çalışırlar. Tüm haberleri bilmek ister, hisseyi kim toplamış kim satmış, uzmanlar ne yorum yapmış diye takip eder, takas analizi, aracı kurum analizi vs yaparlar.

Piyasa ya da teknik analiz hakkında her şeyi bilmek sürdürülebilir şekilde para kazanmaya yetmez. Önemli olan bu araçların hangi şartlarda bir arada kullanılması gerektiğini bilmektir.

O halde ne yapmalı?

Trading kariyerinizin erken aşamalarında öğrenebildiğiniz kadar konu öğrenmeye çalışmak  önemli bir avantajdır. İnternette çok kaynak bulabilirsiniz. Grafikte çizim yapmayı, en çok bilinen formasyonları, price action(fiyat hareketi) kavramını, indikatörleri, harmonik formasyonları, trend kırılımlarını öğrenin. Sonra bunları kullanarak backtest (geçmiş grafiklerle test) yapın. Bu süreci uzun tutmakta fayda var (en az 1 yıl) çünkü neyin aslında işe yarayıp neyin yaramadığını burada anlayacaksınız.

Eleme yapmak  gerekiyor zira internette öğrendiklerinizin seçilmiş örnekler olduğunu unutmayın. İşe yaramayanları temizledikten sonra işe yarayanlar arasındaki noktaları birleştirmeye çalışın. Hangi piyasa koşulunda analiziniz sonuç verdi, hangi durumda vermedi? Notlar alın, işlem sonrası analizi yapın. Sadece kaybedenleri değil, kazananları da analiz edin çünkü kazananları tekrarlamak isteyeceksiniz.  Öğrenme sürenizi kısaltmak için güvendiğiniz kişilerden, kurumlardan eğitim alın, yardım istemekten çekinmeyin çünkü yapmaya çalıştığınız şey (trader olmak), dünyanın en zor para kazanma yöntemlerinden biridir.

Trader Olmak İsteyenler İçin 10 Altın Tavsiye

1. Doğru Bir İşlem Planı Yapın

2. Kendinizi Öğrenmeye Adayın

3. Kullanacağınız Sermayeyi Belirleyin

4. Her Zaman Disiplinli Olun

5. Kesinlikle Açgözlü Olmayın

6. Kayıpların Çoğalmasına İzin Vermeyin

7. Gerçekçi Yaklaşımlar Benimseyin

8. Doğru Aracı Kurumlarla Çalışın

9. Kendinizi Eğitmeye Zaman Harcayın

10. Durmanız Gereken Noktayı Bilin

48

One thought on “Trade Etmeyi Öğrenmek

  1. elinize sağlık Kerem hocam. eğitim anlamında sizden öğrenecek çok şey var sağolun varolun

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*