GİZLİ UYUMSUZLUKLAR-Gizli Farklılık/Uyumsuzluk

GİZLİ UYUMSUZLUKLAR-Gizli Farklılık/Uyumsuzluk

Gizli Farklılık Nedir?

Gizli farklılık, bir kripto para biriminin fiyatının daha yüksek bir dip noktası oluşturması ve göstergenin daha düşük bir dip seviyesi oluşturması durumunda ortaya çıkar. Tipik olarak gizli bir sapma, yükseliş veya düşüş eğilimi gösteren gizli bir sapma ile de kategorize edilebilir.

Örneğin,   yükseliş eğiliminin düzeltilmesi sırasında, bir varlığın değeri daha yüksek bir düşüşe geçtiğinde yükseliş yönünde gizli bir sapma meydana gelir. Ancak osilatör hala daha düşük bir dip seviyesi gösteriyor. Bu genellikle yükseliş eğiliminin devamının yatırımcıya kar elde etme sinyali verdiği anlamına gelir.

Ayı yönündeki gizli ıraksama ise tam tersidir. Bu, bir varlığın değerinin daha düşük bir yükselişe neden olduğu, ancak osilatörlerin daha yüksek bir yükseliş gösterdiği anlamına gelir. Bu, bir yatırımcının zararı ve satışları mümkün olan en kısa sürede durdurması gereken bir trendin tersine döndüğüne işaret ediyor.

Gizli Pozitif Uyumsuzluk(gPU)

 

Yukarıdaki görselde ZOREN ve Ethereum konsolidasyona giriyor ve yanlara doğru ilerlemeye başlıyor, bu da fiyatta daha yüksek bir düşüş yaratıyor. Aynı zamanda stokastik gösterge daha düşük bir dip noktasına işaret ediyor. Bu yükselişe yönelik gizli bir sapmadır. Bu bir sert yükselişin başlayacağının sinyalini veriyor. Tabii ki, Ethereum önümüzdeki birkaç hafta içinde neredeyse %90 oranında, TTKOM ise %40 civarı artış gösterdi.

Gizli sapma aynı zamanda daha derin bir düzeltmenin sinyalini de verebilir. Mesela TTKOM da bu sert düzeltmeyi görebiliyorsunuz. 

Gizli Negatif Uyumsuzluk(gNU)

Mayıs 2021 düzeltmesinden sonra zayıf bir toparlanmanın ardından Ethereum, gizli bir düşüş eğilimi modeli oluşturuyor. Ethereum fiyatta daha düşük bir zirve gösterirken, MACD göstergesi daha yüksek bir zirve gösteriyor. Bu, düşüş trendinin devamının yakında başlayabileceğinin sinyalini veriyor. Kısa bir süre sonra Ethereum %-35 daha düştü.

Aşağıdaki grafikte de ZOREN gNU kırılımından sonra %-27 düşüş yaşadı.

Düzenli veya Gizli Uyumsuzluk(Iraksama) Ne Zaman Kullanılır?

Düzenli ve gizli ıraksaklık arasındaki fark çok incedir. 

Düzenli sapma genellikle uzun bir trendin sonunda bulunur ve yeni bir düzeltme aşamasının sinyalini verir. Gizli ıraksama genellikle konsolidasyon aşamasının sonunda bulunur ve konsolidasyonun orijinal trendin yönü lehine sona ermek üzere olduğunun sinyalini verir.

Uzun bir trendin sonunda düzenli ıraksama kullanılırken, konsolidasyonun sonunda gizli ıraksama kullanılır.

Gizli Iraksama Nasıl Farklıdır?

Gizli ıraksaklık, desenin konumu nedeniyle normal ıraksamadan farklıdır. Gizli sapma mevcut bir trend içinde ortaya çıkma eğilimindedir. Daha büyük trend içindeki konsolidasyon aşamasının sonuna işaret ediyor. Buna “gizli” diyoruz çünkü eğitimsiz bir göz için açıkça görülemez.

Yukarıda Bitcoin fiyatında güçlü bir yükseliş eğilimi görüyoruz. Bu yükseliş trendinin ortasında iki gizli yükseliş eğilimi örneği var. İlki 4 Şubat 2021’de ortaya çıkıyor. RSI göstergesi daha düşük bir dip oluştururken Bitcoin fiyatı daha yüksek bir dip oluşturur. Bu, Bitcoin yükselirken küçük konsolidasyonun sona erdiğinin sinyalini veriyor.

Daha sonra 10 Şubat ile 14 Şubat arasında başka bir konsolidasyon meydana gelir. RSI yine daha düşük bir dip oluştururken, Bitcoin fiyatı daha yüksek bir dip oluşturuyor. Bu gizli farklılık, küçük düzeltmenin sona erdiğinin sinyalini veriyor ve Bitcoin daha da yükseliyor.

Trend yorucu olduğundan, düzenli düşüş eğilimi ortaya çıkıyor ve bu da trendin yakında daha da düşebileceğinin sinyalini veriyor. 19-21 Şubat’tan itibaren Bitcoin fiyatı bir dizi yüksek zirveye ulaştı. Ancak RSI aynı zamanda daha düşük zirveleri işaret ediyor, bu da momentumun çok zayıf olduğunu ve geri dönüşün yakın olduğunu gösteriyor. Bitcoin daha sonra %25 daha düşük bir düzeltme yaptı.

Gizli sapma hem yükseliş hem de düşüş yönünde ortaya çıkacak. Yukarıdaki Bitcoin kullanımına ilişkin örnekler, yükseliş eğiliminin gizli farklılığının harika örnekleridir.

Bilgili bir tüccar, trendin devamının ne zaman daha düşük devam edebileceğini belirlemelerine yardımcı olmak için gizli düşüş eğilimi sapmasını da kullanabilir. Bu, kripto piyasalarında bir düzeltme yaşandığında faydalıdır, ancak ortalama bir yatırımcı düzeltmenin daha derine inip inmeyeceğinden emin değildir.

Gizli Farklılık(Uyumsuzluk) Nasıl Tespit Edilir?

Gizli farklılıkları tespit etmek eğitimsiz bir göz için zor olabilir. Ancak biraz pratik yaparak bu farklılığı fark edip kendi lehinize değiştirebileceksiniz. Gizli ve düzenli sapmalar tüm finansal pazarlarda grafik zaman dilimlerinde tespit edilebilir, böylece finansal pazarlar grafiklerinde bunu tespit etme alıştırması yapmak için birçok fırsat bulabilirsiniz.

Farklılığı görmenin önemli bileşenlerinden biri teknik gösterge kullanmaktır. Çoğu osilatör (gösterge) çalışacaktır. Ancak grafiğe daha fazla osilatör eklemenin daha güvenilir bir sinyal anlamına gelmediğini unutmayın. En rahat ettiğiniz osilatör veya grafik aracını seçin. Seçilen gösterge ne olursa olsun, aynı gösterge hem düzenli hem de gizli sapmayı belirlemenize yardımcı olabilir.

Gizli Farklılığın(Uyumsuzluk) Sınırlamaları

Biraz pratik yaparak birçok finansalların grafiğinde gizli sapma modellerini bulabilirsiniz. Ancak bilinmesi gereken birkaç sınırlama vardır.

Birincisi, farklılık modellerini sonradan fark etmek kolaydır ancak gerçek zamanlı olarak fark edilmesi potansiyel olarak zordur. Bunun nedeni, piyasanın duygusal durumunun sizi yükseliş eğilimi konusunda heyecanlandırması, ancak daha sonra bunun düşüş yönlü bir gizli ıraksama kurulumu olduğunu öğrenmenizdir. Duygularınızı piyasadan uzak tutmaya çalışın. Duygusal bir göz, analizinizi saptırabilir.

İkinci olarak, gizli farklılık bir trendin sonlarında ortaya çıktığında, risk-ödül oranları o kadar güvenilir olmaz. Trendin büyük bir kısmı bitti ve fiyatın osilatörden sapmasını beklediğiniz zaman, trende daha kötü bir fiyat noktasından giriyorsunuz.

Çözüm

Yükseliş ve düşüş yönlü gizli farklılıklar, konsolidasyonun sonunda görülen güçlü kalıplardır. Orijinal trendin devam ettiğine işaret ediyorlar. 

Ancak bunları gerçek zamanlı olarak tespit etmek zor olabilir. Ek olarak, eğer gizli farklılık trendin sonlarında keşfedilirse, ticaret daha az ödüllendirici olma eğilimindedir. 

Gizli farklılık ticaretinde başarının anahtarı, işlemlerinizi daha büyük trend yönünde filtrelemektir. Her zaman piyasa duyarlılığını analiz edin;   sinyalleri doğrulamak için en iyisi trendi takip eden bir momentum göstergesidir .

3

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*